Transistör Nedir 

Transistör, elektronik devrelerde elektrik akımının gücünü yükseltmek veya zayıflatmak için kullanılan, genellikle silikon veya germanyumdan yapılmış yarı iletken bir cihazdır. Transistörler, tüm modern elektronik cihazların yapımında temel yapı taşlarıdır ve örneğin bilgisayar çiplerinde ve akıllı telefonlarda kullanılır. Transistörlerin iki temel işlevi vardır: elektrik akımını yükseltmek veya geçişini engellemek. Yükseltici işlevindeyken, transistörler düşük bir giriş elektrik akımı ile beslenir, onu yükseltir ve böylece daha yüksek bir çıkış elektrik akımı üretir. Transistörler aynı zamanda mikroskobik anahtarlar olarak da işlev görebilir, bir devredeki elektrik akımını açabilir veya kapatabilir: elektrik akımını yükseltebildikleri gibi zayıflatabilirler de ve bu işlem büyük bir hızla gerçekleşebilir. Dijital mantık devrelerinde transistörler kısa devre oluşturarak devreyi açarlar. Genellikle 20. yüzyılın en önemli teknolojik atılımlarından biri olarak açıklanan transistörler, elektronik alanında tamamen devrim yaratarak kişisel bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve diğer modern cihazların yapımına olanak sağlamıştır.



Transistör Bileşimi

Bir transistör, dışsal p-tipi ve n-tipi yarı iletken bölgelerinden oluşur. Elektron verici atomlarla katkılanmış bir ekstrinsik yarı iletkene n-tipi yarı iletken denir çünkü kristaldeki yük taşıyıcıların çoğu negatif elektronlardır. Elektron alıcı atomlarla katkılanmış bir ekstrinsik yarı iletkene p-tipi yarı iletken denir çünkü kristaldeki yük taşıyıcılarının çoğu elektron delikleridir (pozitif yük taşıyıcıları).


Bir Transistörün Yapısal Detayları

Transistör, iki diyotun arka arkaya bağlanmasıyla oluşturulan üç terminalli bir katı hal cihazıdır. Dolayısıyla iki PN bağlantı noktası vardır. İçinde bulunan üç yarı iletken malzemeden üç terminal çıkarılır. Bu bağlantı türü iki tip transistör sunar. Bunlar PNP ve NPN'dir, yani iki P tipi arasında bir N tipi malzeme ve diğeri sırasıyla iki N tipi arasında bir P tipi malzemedir.


Transistörlerin yapısı, yukarıda tartışılan fikri açıklayan aşağıdaki şekilde gösterildiği gibidir.



Transistör Ön Beslemesi

Bir transistörün iki diyotun birleşimi olduğunu bildiğimizden, burada iki bağlantı noktamız vardır. Bağlantılardan biri emiter ve baz arasında olduğu için buna Emiter-Baz bağlantısı denir ve aynı şekilde diğeri de Kollektör-Baz bağlantısıdır.

Biasing, güç kaynağı sağlayarak devrenin çalışmasını kontrol etmektir. Her iki PN bağlantısının işlevi, bir miktar dc besleme yoluyla devreye bias sağlanarak kontrol edilir. Aşağıdaki şekil bir transistörün nasıl öngerilimlendiğini göstermektedir.